Wiadomości mieszkaniowe

Aneta Filipczak

Aneta Filipczak

Porady - Wyposażenie wnętrz - Nieruchomości

23 marca 2020

Oddaj swój głos!

Jak wybrać mikrofalówkę?

Mikrofalówka - jak wybrać? Jakie powinna mieć funkcję i ile kosztuje dobra kuchenka mikrofalowa? Zobacz na RynekPierwotny.pl

Jak wybrać mikrofalówkę?

Kuchenka mikrofalowa potocznie zwana mikrofalówką nie służy już tylko do podgrzewania jedzenia. Współczesne urządzenia posiadają szereg ciekawych i przydatnych funkcji, jak np. rozmrażanie, grill czy gotowanie na parze. Na rynku mamy ogromny wybór urządzeń nie tylko pod kątem funkcjonalności, ale także designu. A co najważniejsze wyróżniają się przystępną ceną i dostępnością dla każdego. Jak wybrać mikrofalówkę dostosowaną do naszych potrzeb?

Ta sama zasada działania

Wszystkie kuchenki mikrofalowe działają na tej samej zasadzie. Żywność włożona do urządzenia jest ogrzewana przy pomocy wytwarzanych fal elektromagnetycznych wprawiających cząsteczki wody w drgania. Następnie uderzając się o siebie wytwarzają ciepło. Ono natomiast rozchodzi się po potrawie - mikrofale odpowiadają za wprawienie w ruch cząstek wody obecnych w daniu. Dużą rolę przypisuje się tutaj metalowej komorze urządzenia oraz siatce wbudowanej w szybę drzwiczek. Jest to bariera dla mikrofal, które nie przenikają poza kuchenkę. Różnią się natomiast funkcjami i designem.

Jak wybrać mikrofalówkę?

Najważniejsze są parametry techniczne, które wpływają na czas pracy urządzenia oraz jego wydajność. Na rynku wyróżnia się dwa główne modele, czyli: mikrofalówka do zabudowy i wolnostojąca. Różnią się przede wszystkim sposobem montażu i budową. Pierwsze rozwiązanie sprawdzi się szczególnie w mieszkaniach, które urządzamy samodzielnie od początku i jesteśmy dopiero na etapie projektowania kuchni. Możemy wtedy dopasować mikrofalówkę designem do naszych mebli oraz pozostałych sprzętów jak np. piekarnik czy lodówka. Przeważnie są wykonane z wysokiej jakości materiałów oraz możemy je umieścić na wysokości, co uwalnia miejsce na blacie roboczym. Jest to natomiast rozwiązanie sporo droższe od tradycyjnego modelu mikrofalówki. W dodatku trudniej je wyczyścić. Największym plusem urządzenia wolnostojącego jest oczywiście możliwość postawienia go w dowolnym miejscu. Mamy również dostęp do wszystkich części, co znacznie ułatwia utrzymanie czystości.

Najważniejsze parametry

Moc

Im większa moc tym szybsze podgrzewanie i mniejsze zużycie prądu. Najpopularniejsze są urządzenia z zakresu od 700 do 2100 W. Co ważne, moc to parametr, który podlega regulacji. Dostosowuje się ją do rodzaju potrawy. Większa moc sprawdzi się również przy mikrofalówce, która ma dużo funkcji i korzysta z niej więcej osób, czyli np. w biurze. Jednak słabsze modele na pewno sprawdzą się do rzadszego użytkowania. Trzeba jednak uważać, ponieważ zbyt duża moc może spowodować wysuszenie, a nawet spalenie potrawy.

Wymiary

Wielkość mikrofalówki powinno się ustalić po przemyśleniu, ile osób będzie z niej korzystać oraz do czego. To pozwoli wybrać urządzenie o pojemności oraz rozmiarach dostosowanych do potrzeb. Plusem większych modeli jest możliwość przyrządzania potraw w większych naczyniach oraz kilku na raz. Możemy kupić mikrofalówki o pojemności około 10 l oraz nawet 3 razy większe. Te drugie poleca się raczej rodzinom, które dużo korzystają z kuchenek, tak aby podgrzewać danie na jeden raz, a nie dla każdego mieszkańca oddzielnie. Co ważne, zawsze należy mieć na uwadze, ile taki sprzęt zajmie miejsca na blacie kuchennym lub czy zmieści się w zabudowie.

Sterowanie

Mimo iż mikrofalówki przeważnie wyglądają tak samo, różnią się pomiędzy sobą sposobem sterowania. Wyróżnia się trzy główne modele. Pierwszy to mikrofalówki mechaniczne, czyli tanie sprzęty z pokrętłem. Ręcznie ustawia się na nich moc i czas działania. Modele elektroniczne są już bardziej zaawansowane. Mają panel sterujący z przyciskami pozwalający wybrać poszczególne funkcje oraz typ potrawy czy wagę, gdzie system sam ustawi odpowiednią moc oraz czas grzania. Mamy również mikrofalówki z automatyką wagową, w których specjalne czujniki określają wagę potrawy i na tej podstawie dobierają odpowiedni czas i moc grzania. Tutaj wybieramy tylko funkcję jak np. rozmrażanie lub grill.

Wnętrze

Jest to bardzo ważny element mikrofalówki, ponieważ od rodzaju wnętrza zależy m.in. szybkość przygotowania potraw, a potem czyszczenie kuchenki. Najtańsze są wnętrza emaliowane, ale w zupełności wystarczające. Łatwo się czyszczą, ale też rysują i są podane na korozję. Lepsze okaże się wnętrze ze stali nierdzewnej lub ceramiczne. To materiały wytrzymałe i w dłuższej perspektywie sprawdzają się znacznie lepiej niż emalia. Natomiast większą pojemność zapewniają urządzenia bez obrotowego talerza.

Funkcje

W pakiecie podstawowym zwykle jest podstawowa funkcja podgrzewania oraz rozmrażania. Do rozszerzonego zwykle dodaje się gotowanie, w tym również na parze oraz grill. Popularną funkcją jest podpiekanie od spodu i termoobieg wyrównujący cyrkulację powietrza. Sprawdza się to przy robieniu pizzy czy bagietek na ciepło, a termoobieg pozwala na pieczenie ciast.  Warto zwrócić uwagę też na opcję opóźnionego startu, blokady przed dziećmi czy programu samoczyszczącego.

Ile kosztuje mikrofalówka?

Cena mikrofalówki zależy od wielu czynników. Najsłabsze modele wolnostojące zakupimy już w cenie od 200 złotych, natomiast do zabudowy są zdecydowanie droższe, ponieważ sięgają powyżej 600 złotych. Za dobrą i nowoczesną kuchenkę mikrofalową możemy zapłacić nawet 5000 złotych.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami z rynku pierwotnego,
polub nasz fanpage Mieszkaniowe Inspiracje

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Komentowanie dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Pola oznaczone gwiazdką * są obowiązkowe.

0 Komentarzy