Wiadomości mieszkaniowe

Płyta indukcyjna czy gazowa?

Płyty indukcyjne to przede wszystkim nowoczesny design, gazowe są natomiast tańsze w eksploatacji. Która płyta została stworzona dla Ciebie?

Oddaj swój głos!

Średnia ocena 4/5 na
podstawie 3 głosów
Płyta indukcyjna czy gazowa?

Kuchenka to obowiązkowy element każdej kuchni. W bardzo szybkim tempie popularność zdobyła płyta indykcyjna, która jest wygodna w użytkowaniu, ale przede wszystkim charakteryzuje się nowoczesnym designem. Z kolei płyta gazowa ma swoich zwolenników wśród osób przywiązanych do tradycyjnej formy gotowania. Która z nich jest lepsza i po prostu bardziej się opłaca?

Jeszcze do niedawna w naszych domach królowały kuchenki gazowe, co sprawiało, że wybór był oczywisty. Dziś głównie ze względów bezpieczeństwa w nowym budownictwie spotykamy się z płytami indukcyjnymi. Jednak pytanie o wybór płyty pozostaje przy domku jednorodzinnym.

Ile musimy wydać?

Za płytę gazową zapłacimy od 300 zł nawet do kilku tysięcy złotych. Jednak sprzęty z niższej półki cenowej również się sprawdzą. Koszt przyłącza gazowego wynosi od 150 zł, a doprowadzenie przewodów wentylacyjnych nawiewnych oraz wywiewnych – od 500 zł. Jeśli natomiast instalacja gazowa jest już zrobiona, koszty zaadoptowania takiej kuchenki w domu są niskie. Często wiąże się to jedynie z zakupem samej płyty gazowej.

W przypadku indukcji musimy wiązać się z wyższym kosztem zakupu płyty. Ceny zaczynają się od 900 zł, a kończą nawet na kilku tysiącach. Tutaj natomiast koszt przyłącza elektrycznego wyniesie nas jedynie 200-300 zł. Jedynym minusem przy indukcji jest to, że musimy niestety bardzo często liczyć się z wymianą garnków, na te z metalami ferromagnetycznymi, których komplet początkowy może wynosić około 200-500 zł. Tutaj pamiętajmy, że aby uniknąć uszkodzenia płyty, powinniśmy używać garnków wysokiej jakości i wyłącznie z płaskim dnem. Puste naczynia lub z mokrym dnem mogą powodować uszkodzenia.

Jak wskazują powyższe liczby koszty początkowe zakupu płyty indukcyjnej są wyższe.

Koszty eksploatacji

Jednak poza początkowym kapitałem, który musimy ponieść w związku z zakupem wybranej płyty, dużo ważniejsze są koszty jej eksploatacji, szczególnie gdy lubimy dużo gotować. Na wstępie warto dodać, że przy płycie gazowej mamy do czynienia z wyższymi stratami ciepła. Efektywność gazu wynosi jedynie 40-50%, kiedy sprawność płyty indukcyjnej szacuje się na około 85-95%. Proces gotowania na indukcji jest zdecydowanie szybszy, nawet o 30 proc., co wpływa na oszczędność energetyczną. Jednak koszty eksploatacji będą porównywalne dla obu rozwiązań. Zwróćmy natomiast uwagę na fakt, że płyty indukcyjne często mają wbudowane programy wspomagające gotowanie, jak np. praca na resztkach energii, większa moc grzania, podtrzymywanie temperatury potrawy czy możliwość zrobienia pauzy podczas przygotowywania potraw.

Czyszczenie

Płyta indukcyjna jest przede wszystkim łatwiejsza w czyszczeniu. Ma gładką i płaską powierzchnię, dzięki czemu w łatwy sposób możemy ją przeczyścić, a co najważniejsze bardzo dokładnie. Nie powstaje także tłusty osad, który zostaje na kuchence gazowej. Dodatkowo są one bardziej minimalistyczne i wpisują się w styl nowoczesnych kuchni.

Dla kogo dana płyta?

Kuchnia gazowa sprawdzi się głównie w mieszkaniach z osobną kuchnią i w domach gdzie mieszkańcy są przyzwyczajeni do takiej formy gotowania. W dodatku jest tańsza w zakupie i eksploatacji. Natomiast płyta indykcyjna doskonale sprawdzi się w lokalach z aneksem kuchennym i małymi dziećmi. Są one bezpieczniejsze w używaniu, ponieważ nagrzewa się tylko wybrane pole, nie cała powierzchnia.

 

Artykuły powiązane

Najlepsze domówki, kończą się w kuchni

Najlepsze domówki, kończą się w kuchni

Zmiany w wyposażeniu kuchni na przestrzeni lat. Kilka ciekawostek, o których zapewne nie wiecie...

Zmiany w wyposażeniu kuchni na przestrzeni lat. Kilka ciekawostek, o których zapewne nie wiecie...

Wybieramy sprzęty AGD do kuchni – porady i praktyczne wskazówki

Wybieramy sprzęty AGD do kuchni – porady i praktyczne wskazówki