Przepisy dotyczące grillowania
Data publikacji: 14.05.2018, Data aktualizacji: 30.09.2022
Średnia ocen 4/5 na podstawie 134 głosów
Maj rozgościł już się na dobre, dni są zdecydowanie dłuższe, a pogoda rozpieszcza nas o wiele bardziej niż jeszcze kilka tygodni temu. Długo oczekiwany sezon grillowy powoli zaczyna się rozkręcać. W sklepach, jak co roku, pojawiły się grillowe 'must have' i wielu z nas cieszy się już na samą myśl o spędzaniu weekendów na grillowych imprezach.
Zanim to jednak nastąpi, warto zapoznać się z przepisami. W tym artykule umieściliśmy kilka niezbędnych informacji dotyczących grillowania na zewnątrz, które każdy powinien zapamiętać, aby uniknąć prawnych konsekwencji, często wynikających po prostu z niewiedzy.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- czy można grillować na balkonie
- czy można grillować na plaży
- co należy wiedzieć o bezpiecznym grillowaniu
Regulacje dotyczące grillowania
Jeśli jesteście posiadaczami wolnostojącego domku z działką, macie szczęście. Obowiązują was wówczas tylko zasady bezpieczeństwa, rozpalanie grilla na własnej posesji jest bowiem całkowicie dozwolone. Jeśli jednak w niewielkiej odległości od waszej posesji znajdują się inne domy, warto poinformować sąsiadów o planowanym grillu, zwłaszcza jeśli macie zamiar zachowywać się głośniej niż zwykle.
Grill na balkonie
Wbrew różnym opiniom, które się słyszy, grill można rozpalać na balkonie, ponieważ balkon jest częścią naszego mieszkania. Przepisy zabraniają pozostawiania go jednak bez nadzoru i oczywiście naruszania porządku publicznego. Jeśli więc wyjątkowo nadgorliwy sąsiad uprze się, że wasz grill i hałasujący goście zakłócają jego spokój, to służby pilnujące porządku mogą nie okazać zrozumienia i otrzymacie mandat. W przypadku wynajmu mieszkania spółdzielczego zasięgnijcie opinii u źródła i zapytajcie o wewnętrzne regulacja. Może się bowiem zdarzyć, że w regulaminie spółdzielni jasno stoi zapis o zakazie grillowania na balkonie.
Grill na plaży
Jeśli chodzi o grillowanie nad morzem, prawo nie jest jednoznaczne. Przepisy nie zabraniają rozpalania grilla nawet nad samym morzem, jednak jasno wskazują konsekwencje w przypadku zakłócenia porządku publicznego. Dodatkowo grill z jakiegoś powodu (np. ogłoszonej suszy, lub zbyt intensywnego dymienia) może stwarzać zagrożenie pożarowe. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że nie powinno się rozpalać grilla na bardzo zatłoczonej plaży, gdzie nie ma odpowiednio dużo miejsca na zachowanie bezpieczeństwa swojego i innych.
Warto zapoznać się z regulaminami odpowiednimi dla danej miejscowości, wewnętrzne zakazy i nakazy ustalają bowiem włodarze gmin. Dobrze się też rozejrzeć, ponieważ w wielu nadmorskich miejscowościach znaleźć można specjalnie wydzielone miejsca przeznaczone właśnie dla amatorów grillowych rozrywek.
Grill w parku i w lesie
Grillować można także w parkach, lasach itd., prawo odnosi się do tego przychylnie. Niemniej jak w powyższych przypadkach, zawsze należy sprawdzić dokładne zasady dla danego miejsca, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Grill to jedno, impreza - drugie
Dla większości z nas grillowanie łączy się nieodmiennie z alkoholem. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, że tam, gdzie można rozpalić grill, niekoniecznie wolno pić piwo. Miejsca publiczne, jak lasy, parki czy plaża, okazują się często obwarowane zakazami, w tym właśnie dotyczącymi spożywania napojów wyskokowych.
Bezpiecznie pić alkohol możemy w zasadzie tylko na balkonie czy własnej działce. Poza wyjątkami (np. w Warszawie nad Wisłą), w miejscach publicznych już samo otwarcie piwa wiąże się z mandatem w wysokości 100 zł. Takich mandatów można dostać nawet kilka w ciągu dnia. Reguluje to Ustawa o wychowaniu w trzeźwości. Niekiedy trudno znaleźć miejsce publiczne, w którym można i pić piwo, i grillować. Jeśli nie chcemy otrzymać mandatu, poświęćmy trochę czas na znalezienie go - w Warszawie to np. plaża Poniatowskiego.
Co należy wiedzieć o bezpiecznym grillowaniu?
Przypomnimy sobie także kilka ważnych kwestii dotyczących bezpieczeństwa. Ustawienie grilla w odpowiedni sposób to jedna z podstawowych zasad. W zależności od tego, jakiego typu grilla posiadacie (najmniej bezpieczne są te najtańsze, zakupione na szybko w supermarketach), musicie go odpowiednio umiejscowić. Powinien stać na płaskiej i wystarczająco twardej powierzchni, aby się nie przewrócił. Jeśli wasz grill nie jest zadaszony lub przykrywany, powinien stać w miejscu osłoniętym od wiatru.
Bardzo dobrym trikiem, który warto wykorzystywać, jest wyłożenie grilla folią aluminiową. Ten sposób pozwoli dłużej utrzymać ciepło, ale też sprawnie i szybko wyczyścić później urządzenie. Wielu z was nie ma też świadomości, że aby rozpalić grill, wystarczy odpowiedni węgiel drzewny (lub brykiet) poprzetykany rozpałką, ewentualnie polany bezpieczną rozpałką w płynie, dostępną w wielu sklepach. Nigdy nie powinniście używać do tego celu materiałów łatwopalnych (takich jak benzyna!) oraz kłaść produktów przeznaczonych do grillowania, zanim ogień nie zamieni się w żarzące się węgle.
Pamiętajcie też o tym, żeby od czasu do czasu sprawdzać, czy nic się nie zapaliło i na wszelki wypadek mieć w pogotowiu wiaderko z wodą. Przezorny zawsze ubezpieczony, a dzięki zachowaniu tych prostych zasad bezpieczeństwa grillowanie będzie znacznie przyjemniejsze.
Dziennikarz z wykształcenia, kierownik zamieszania z zamiłowania. Zawodowo uwielbia organizować imprezy, a prywatnie życie wszystkim dookoła. Ciągle sie przemieszcza, szukając swojego raju na ziemi, zakochana w Skandynawii, marzy, że kiedyś wróci na stałe do Polski.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ:
KATEGORIE: