Jak przechowywać żywność, aby była dłużej świeża?
Średnia ocen 5/5 na podstawie 4 głosów
Koronawirus spowodował, że ze sklepów masowo znikały produkty spożywcze. Teraz robimy większe zakupy, aby jak najrzadziej wychodzić z domów. Jednak zgromadzone już zapasy należy odpowiednio przechowywać, aby się nie zepsuły oraz nie straciły smaku i wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- na jakiej półce powinno znajdować się mięso
- czy pomidory należy przechowywać w lodówce
- co można przechowywać na bacie kuchennym
Układ w lodówce
Jedzenie dłużej zachowuje świeżość, jeśli jest umieszczone na odpowiednich półkach. Na górnych powinny znajdować się konserwy, dżemy czy konfitury, ponieważ potrzebują lekkiego schłodzenia. Na środku kładziemy produkty o średniej trwałości, jak np. nabiał – mleko, kefiry, sery i twarogi oraz wędliny i gotowe posiłki do przygrzania. Na samym dole powinny leżeć rzeczy, które najszybciej się psują, czyli mięso i ryby. Nowoczesne lodówki mają specjalnie przygotowane komory, w których można umieścić warzywa, owoce i zioła czy mięso. Panuje tam odpowiednia temperatura i wilgotność, dzięki czemu wydłuża się trwałość żywności.
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Podstawową zasadą jest przechowywanie w oddzielnych pojemnikach warzyw i owoców. Te ostatnie wydzielają etylen – roślinny hormon przyspieszający dojrzewanie i gnicie. Jedno jabłko potrafi przyspieszyć proces dojrzewania sąsiadujących z nim pomidorów. A marchew nie lubi jabłek i gruszek. Leżąc obok nich może przejść goryczką. Cebula trzymana z ziemniakami, wydziela gaz, który przyspiesza ich gnicie.
Warzywa, które możemy przechowywać w lodówce to papryka, białe szparagi, por, brokuły, sałata, szpinak, natka pietruszki oraz seler. Zimna nie lubią natomiast ziemniaki, cebula i czosnek. Owoce, które powinny znaleźć się w lodówce to borówki, truskawki czy maliny. Niskich temperatur natomiast należy unikać w przypadku cytrusów oraz owoców egzotycznych, jak ananasy, mango, awokado czy banany.
Pamiętajmy również, że umyte warzywa i owoce szybciej się psują i gniją. Dzieje się tak, ponieważ wilgoć ułatwia rozwój bakterii. Dlatego też, jeśli nie będziemy ich w danym momencie jeść, to lepiej ich nie myć. Aby uchronić je skutecznie przed wilgocią należy odpakować z folii i schować do osobnej dolnej szuflady w papierowej torebce.
Co można przechowywać na blacie?
Na wierzchu, w temperaturze pokojowej powinno się trzymać szczególnie pomidory. W lodówce prawie całkowicie tracą swój smak i zapach. Zieleninę, jak zioła również najlepiej przechowywać w kuchni w specjalnej doniczce lub w szklance z wodą. Takie warunki sprzyjają również warzywom soczystym i mięsistym, czyli cukiniom, ogórkom, bakłażanom i dyniom. Tutaj należy natomiast pamiętać, że mocne nasłonecznienie przyśpiesza proces gnicia, dlatego też lepiej wybierać zacienione miejsca.
Piwniczne warunki
Ziemniaki, marchewka czy cebula najlepiej czują się w chłodnych i suchych piwnicach, dlatego też, jeśli nie mamy spiżarni warto zapewnić im miejsce w ciemnej szafce, gdzie nie dociera światło. Po zakupie trzeba je wypakować z reklamówek i przełożyć do koszyka lub lnianej siatki, żeby miały dopływ powietrza.
Mrożenie
Większość warzyw nadaje się do zamrożenia. Możemy to robić z groszkiem, bobem, włoszczyzną, brokułami, fasolką czy kalafiorem. Jest to również idealny sposób na przechowywanie ziół. Wystarczy posiekać, włożyć do pojemników i wykorzystywać, kiedy są tylko potrzebne. Owoce są mniej odporne i w niskich temperaturach można trzymać odmiany jagodowe oraz śliwki i wiśnie. Oczywiście zamrażarka to doskonałe miejsce od przechowywania ryb i wszelkiego rodzaju mięsa.
Data ważności
Kupując produkty często zwracamy uwagę na datę ważności. Jednak pamiętajmy, że „Najlepiej spożyć przed…” oznacza, że produkt po terminie ważności często jest przydatny do spożycia. Dotyczy to szczególnie towarów puszkowanych, mrożonych i suszonych. Zanim więc będziemy chcieli wyrzucić jedzenie sprawdźmy jego świeżość. Jeśli chodzi natomiast o oznaczenie „Należy spożyć do…” powinniśmy trzymać się terminów. Występuje ono głównie na produktach o niskiej trwałości, jak mleko, jajka czy ryby. Zjedzenie produktów po tym terminie może skutkować zatruciem pokarmowym.
Już od prawie od dekady tworzy artykuły o rynku nieruchomości, przyglądając się w szczególności trendom wnętrzarskim.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ:
KATEGORIE: