Płyta indukcyjna czy gazowa - co się bardziej opłaca?
Średnia ocen 4/5 na podstawie 155 głosów
Kuchenka to obowiązkowy element każdej kuchni. Jeszcze do niedawna w naszych domach królowały płyty gazowe, które mają swoich zwolenników wśród osób przywiązanych do tradycyjnej formy gotowania. Dziś w nowym budownictwie, głównie ze względów bezpieczeństwa, spotykamy się z płytami indukcyjnymi, które w szybkim tempie zyskały popularność. Która z nich jest lepsza i bardziej się opłaca?
Z tego artykuły dowiesz się m.in.:
- jakie są zalety kuchenki gazowej
- jakie są zalety płyty indukcyjnej
- jaki jest koszt tych urządzeń
Płyta gazowa
Płyta gazowa to rozwiązanie znane i stosowane od wielu lat, wykorzystywane przede wszystkim przez tych, którzy przywiązani są do tradycyjnych metod gotowania. Na rynku znaleźć możemy piękne płyty gazowe, które bardzo dobrze współgrają z nowoczesnymi kuchniami. Niestety, nie w każdym budownictwie istnieje możliwość podłączenia gazu, a wtedy należy zaopatrywać się w butle gazowe.
Do plusów płyt gazowych możemy zapisać to, że są zdecydowanie tańsze niż płyty indukcyjne. Do wyboru mamy płyty gazowe ze szkła hartowanego, emaliowane oraz znacznie bardziej wytrzymałe, wykonane ze stali nierdzewnej. Nowoczesne płyty gazowe są zdecydowanie bezpieczniejsze niż te, które wiele lat temu pojawiły się na rynku. Najważniejszą sprawą, która decyduje o ich bezpieczeństwie, jest zabezpieczenie przeciwwypływowe, które w przypadku zgaśnięcia płomienia natychmiast odcina dopływ gazu. Ważnym elementem jest też blokada zamieszczona w pokrętłach, która sprawdzi się przede wszystkim, jeśli macie dzieci.
Do minusów użytkowania płyty gazowej należy przede wszystkim jej czyszczenie (choć zwolennicy upierają się, że nie stanowi to żadnego problemu). Płyty gazowe emaliowane są najłatwiejsze do utrzymania w czystości, najtrudniej utrzymać czystość w przypadku płyt gazowych szklanych. Łatwość czyszczenia zależna jest też od tego, czy płyta gazowa posiada ruszt jednolity, czy dzielony. Znacznie łatwiej wyczyścić jest płytę emaliowaną, niż tę żeliwną, choć jest on znacznie mniej wytrzymała.
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna jest płytą grzejną elektryczną, która oprócz zasilania prądem wykorzystuje zjawisko wytwarzania pola magnetycznego (indukcji). Do głównych zalet tego typu rozwiązania należy przede wszystkim bezpieczeństwo, łatwość czyszczenia oraz skrócony czas gotowania w stosunku do tradycyjnych płyt gazowych. Na rynku znaleźć można kilka rodzajów płyt indukcyjnych, w tym pojedyncze (sprawdzą się np. jeśli gotujecie tylko dla siebie), podwójne lub potrójne poszerzane (gdy przygotowujecie posiłki dla większej liczby osób, lub lubicie komfort gotowania kilku rzeczy w tym samym czasie).
Do głównych minusów płyty indukcyjnej należy jej cena - im płyta ma więcej możliwości, tym jej wartość wzrasta. Rynek oferuje mnóstwo rozwiązań i funkcji tj.:
- podtrzymywanie ciepła, gdy płyta jest wyłączona,
- natychmiastowe wychładzanie palników po wyłączeniu,
- blokada panelu sterowania podczas gotowania,
- dostosowywanie średnicy pola grzejnego do rozmiaru garnka
- i wiele innych.
Nie ma co ukrywać, różnice w zaawansowaniu technologicznym między płytą indukcyjną, a płytą gazową są ogromne.
Ile kosztuje płyta gazowa?
Za płytę gazową zapłacimy od 300 zł nawet do kilku tysięcy złotych. Jednak sprzęty z niższej półki cenowej również się sprawdzą. Koszt przyłącza gazowego wynosi od 150 zł, a doprowadzenie przewodów wentylacyjnych nawiewnych oraz wywiewnych – od 500 zł. Jeśli natomiast instalacja gazowa jest już zrobiona, koszty zaadoptowania są niskie. Często wiąże się to jedynie z zakupem samej płyty gazowej.
Ile kosztuje płyta indukcyjna?
W przypadku indukcji musimy liczyć się z wyższym kosztem zakupu płyty. Ceny płyt indukcyjnych zaczynają się od 900 zł, a kończą nawet na kilku tysiącach. Tutaj natomiast koszt przyłącza elektrycznego wyniesie nas jedynie 200-300 zł. Minusem indukcji może okazać się konieczność wymiany garnków, na te z metalami ferromagnetycznymi, których komplet początkowy może wynosić około 200-500 zł.
Pamiętajmy, aby uniknąć uszkodzenia płyty indukcyjnej, powinniśmy używać garnków wysokiej jakości i wyłącznie z płaskim dnem. Puste naczynia lub z mokrym dnem mogą powodować uszkodzenia. Jak wskazują powyższe liczby koszty początkowe zakupu płyty indukcyjnej są wyższe.
Płyta indukcyjna a płyta gazowa - koszty eksploatacji
Jednak poza początkowym kapitałem, który musimy ponieść w związku z zakupem wybranej płyty, dużo ważniejsze są koszty jej eksploatacji, szczególnie gdy lubimy dużo gotować. Na wstępie warto dodać, że przy płycie gazowej mamy do czynienia z wyższymi stratami ciepła. Efektywność gazu wynosi jedynie 40-50%, kiedy sprawność płyty indukcyjnej szacuje się na około 85-95%.
Proces gotowania na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie szybszy, nawet o 30 proc., co wpływa na oszczędność energetyczną. Jednak koszty eksploatacji będą porównywalne dla obu rozwiązań. Zwróćmy natomiast uwagę na fakt, że płyty indukcyjne często mają wbudowane programy wspomagające gotowanie, jak np. praca na resztkach energii, większa moc grzania, podtrzymywanie temperatury potrawy czy możliwość zrobienia pauzy podczas przygotowywania potraw.
Dla kogo dana płyta?
Do głównych zalet płyt gazowych zaliczyć możemy niższą cenę oraz co ciekawe lepszy smak posiłków (ogień pod garnkiem wydobywa smak potraw lepiej niż indukcja). Płyta gazowa sprawdzi się w mieszkaniach i w domach, gdzie mieszkańcy są przyzwyczajeni do takiej formy gotowania.
Do głównych zalet płyt indukcyjnych należy oszczędność, bezpieczeństwo używania, szybkość gotowania oraz łatwość czyszczenia! Płyta indukcyjna doskonale sprawdzi się w lokalach z aneksem kuchennym i małymi dziećmi.
Jeśli nadal nie jesteście pewni, która płytę wybrać rynek oferuje płyty kombinowane, których część jest indukcyjna, a część gazowa.
Już od prawie od dekady tworzy artykuły o rynku nieruchomości, przyglądając się w szczególności trendom wnętrzarskim.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ:
KATEGORIE: