Jak wybrać zamrażarkę?
Średnia ocen 4/5 na podstawie 6 głosów
Zamrażarka to idealne rozwiązanie, jeśli robimy duże zakupy i je zamrażamy, by dłużej utrzymywały świeżość. Wybierając urządzenie warto postawić na te wyższej klasy, ponieważ efektywnie przechowamy w nim żywność. Coraz więcej modeli na rynku posiada wiele dodatkowych funkcji, które mogą okazać się bardzo przydatne. Jak wybrać zamrażarkę? Podpowiadamy.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- na co zwrócić uwagę kupując zamrażarkę
- jakie powinna mieć parametry
- ile kosztuje takie urządzenie
Zamrażarka – ważna specyfikacja
Na początek należy przeanalizować dostępne modele zamrażarek oraz ich specyfikację. Dobieramy je pod kątem indywidualnych potrzeb, czyli sposobu wykorzystywania oraz rodzaju produktów, które będą przechowywane. Kolejnym aspektem jest analiza parametrów technicznych. Na koniec natomiast patrzymy na cenę. Modele tańsze niestety często cechuje niska wytrzymałość mechaniczna i odporność na szkodliwe czynniki.
Wolnostojąca czy do zabudowy?
Ta decyzja oczywiście zależy od momentu, w którym wybieramy zamrażarkę. Przy projektowaniu nowej kuchni warto zastanowić się nad zamrażarką do zabudowy. Jest o tyle wygodna, że idealnie pasuje do szafek kuchennych. Oczywiście znacznie większy wybór mamy modeli wolnostojących. Najważniejszą ich zaletą jest fakt, że możemy dowolnie zmieniać ich lokalizację. Biorąc pod uwagę typ urządzenia oraz jego wymiary, konieczne jest sprawdzenie wymagań odnośnie montażu – odstępu od innych urządzeń oraz ścian.
Ile prądu zużywa zamrażarka?
Zużycie prądu w zamrażarce to bardzo ważny parametr, ponieważ pracują one cały czas. Tutaj klasa energetyczna odgrywa kluczową rolę. Im więcej plusów przy literze A, tym wydajniejszy model. Średnie zużycie energii elektrycznej przez zamrażarkę na dwie osoby to: 350 kWh. Jeśli w domu mamy trzy osoby będzie to 415 kWh, a cztery 420 kWh.
Hałas
Istotnym elementem jest również poziom hałasu, szczególnie jeśli zamrażarka stoi w kuchni. Warto brać pod uwagę, że 50 dB to spokojna rozmowa dwóch osób.
Zamrażarka – rodzaje
Zamrażarka szufladowa
W tego typu zamrażarce produkty układa się w wysuwanych szufladach – od 3 do 10, które można swobodnie wysuwać i wyjmować do mycia. Ten model sprawdzi się jako urządzenie wolnostojące oraz do zabudowy. Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne, ponieważ po otwarciu od razu widzimy wszystkie produkty oraz w łatwy sposób możemy je pogrupować. Zamrażarka szufladowa zwykle ma 50-80 cm głębokości, 48-70 cm szerokości oraz od 83 nawet do ok. 200 cm wysokości.
W zabudowie głębokość wynosi ok 55 cm, szerokość 54-60 cm, a wysokość od 70-180 cm. Pojemność zależy od liczby szuflad oraz gabarytów – wynosi od 100 do 400 litrów. Niestety uchylne drzwi tego modelu powodują większe straty energetyczne, niż w zamrażarkach skrzyniowych. Są one też droższe od tych otwieranych od góry.
Zamrażarka skrzyniowa
Zamrażarka skrzyniowa otwierana jest od góry, więc nie sprawdzi się pod blatem. Produkty układa się w niej na drucianych koszach. Można w nich znaleźć także oddzielne przedziały na lód lub szuflady na przechowywanie pojemników czy torebek. Przez to, że drzwi otwierane są od góry, zamrażarka skrzyniowa wyróżnia się energooszczędnością. Co ważne, idealnie sprawdza się do przechowywania takich samych produktów w dużych ilościach. Niestety, jeśli wymieszamy kilka innych, trudno będzie nam je potem znaleźć.
Na jakie dodatkowe funkcje zwrócić uwagę?
Zaawansowane urządzenia mogą być sterowane elektroniczne. Pozwala to na ustawienie generowanej temperatury i daje możliwość skorzystania z wielu opcji dodatkowych. Ważna jest np. zdolność zamrażania, podawana w kilogramach na dobę. To parametr, który wskazuje, jak skutecznie i szybko urządzenie jest w stanie zamrozić przechowywane produkty. Równie przydatna funkcja to sygnał wzrostu temperatury, który informuje dźwiękiem i/lub światełkiem, że temperatura w komorze nadmiernie się podnosi. Kolejna ważny parametr to ochrona przed bakteriami. Jeśli lubimy zimne napoje, warto zwrócić uwagę, czy zamrażarka posiada kostkarkę do lodu. Warto również zwrócić uwagę na system NoFrost, czyli opcję automatycznego rozmrażania.
Zamrażarka – cena
Zamrażarka skrzyniowa waha się w przedziale cenowym od 500 złotych do 2000 złotych. Szufladowe natomiast utrzymują się na podobnym poziomie, jednak za lepsze jakościowo urządzenia możemy zapłacić nawet ponad 3000 złotych. Modele do zabudowy to wydatek rzędu 1000 złotych.
Jak wybrać zamrażarkę?
Pod kątem wygody najlepsze są zamrażarki szufladowe, szczególnie tam, gdzie przechowujemy przeciętne ilości różnorodnych produktów. Niemniej jednak zamrażarka skrzyniowa - w niektórych przypadkach - jest bardziej funkcjonalna. W ciasnej kuchni idealnie sprawdzi się urządzenie otwierane do góry.
Już od prawie od dekady tworzy artykuły o rynku nieruchomości, przyglądając się w szczególności trendom wnętrzarskim.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ:
KATEGORIE: