Jak urządzić spiżarnię?
Data publikacji: 10.10.2019, Data aktualizacji: 02.08.2022
Średnia ocen 4/5 na podstawie 23 głosów
Prawidłowo rozplanowane miejsca do przechowywania, to połowa sukcesu, jeśli chodzi o zachowanie porządku. Takim miejscem dla przetworów na zimę, warzyw, owoców i wszelkich produktów związanych z gotowaniem, jest domowa spiżarnia.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- jak urządzić spiżarnię
- gdzie urządzić spiżarnie nie mając dużo miejsca
- dlaczego podłoga spiżarni powinna być w stanie surowym
Podręczna spiżarnia w kuchni to marzenie wielu z nas, zwłaszcza tych, którzy nie radzą sobie z ilością zapasów, dodatkowych urządzeń AGD, czy przechowywaniem warzyw i owoców w przestrzeni kuchennej. Nie każdy może pozwolić sobie na wydzielenie odpowiedniego pomieszczenia, nie każdy też, na etapie projektowym przemyślał fakt, iż z biegiem lat, miejsce takie może być potrzebne. W dzisiejszych czasach posiadanie domowej spiżarni jest wygodne, ale nie jest niezbędne.
Pamiętamy zapewne wspaniałe spiżarnie naszych babć, półki uginające się pod ciężarem słoików, zapasy cukru, mąk, makaronów czy kasz, warkocze czosnku zwisające z regałów i wiele innych rarytasów. Dziś większość potrzebnych produktów jest w sklepach na wyciągnięcie ręki, nie musimy już ich gromadzić na zapas. Domowa spiżarnia jest więc po prostu wygodnym rozwiązaniem, pomagającym utrzymać porządek oraz poprawiającym funkcjonalność mieszkania.
Jeśli nie możecie pozwolić sobie na wydzielenie dodatkowego miejsca, warto pomyśleć o zamontowaniu szafy typu cargo, które spełnią funkcję mini spiżarni. Jest to doskonałe rozwiązanie na sprawne przechowywanie wszelkich zapasów, zajmuje stosunkowo mało miejsca i jest bardzo funkcjonalne. Kosze cargo zagospodarują przestrzeń od podłogi do sufitu, dając na bardzo dużo dodatkowej przestrzeni, gromadząc wszystko jednym miejscu.
Spiżarnia pod schodami
Jeśli na spiżarnię zdecydowaliście się już po zakończeniu prac budowlanych albo po kilku latach użytkowania domu braknie Wam miejsca w kuchni, możecie pomyśleć o zaaranżowaniu miejsca pod schodami (o ile istnieje taka możliwość).
W zależności od wielkości wnęki do wyboru macie różnorodne rozwiązania. Domowa spiżarnia pod schodami może pozostać otwarta, wówczas przechowywać będziecie mogli przede wszystkim produkty, które nie wymagają zbyt niskich temperatur – miejsce to będzie miało zwykle temperaturę pokojową (chyba, że wykorzystacie wnękę pod schodami do piwnicy).
Źródło: etsy.com; WoodworkingByReslan
W przypadku spiżarni pod schodami najlepszym rozwiązaniem będą półki, na których ustawić można między innymi zapasy przypraw, produkty suche, czy też dodatkowe sprzęty kuchenne. Dobrze zaaranżowana przestrzeń pod schodami może sprawić, iż półki z ozdobnymi słoikami, czy odpowiednio dobranymi pudełkami staną się ciekawym elementem aranżacyjnym Waszego wnętrza.
Spiżarnia w piwnicy
Szczęśliwi posiadacze piwnic są w tym wypadku uprzywilejowani. Spiżarnia w piwnicy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ temperatura jest tam zwykle niższa niż w pozostałej części domu. Urządzając miejsce do przechowywania żywności, pamiętać musimy o zachowaniu odpowiedniej wilgotności powietrza oraz zwracaniu uwagi, aby temperatura nie była zbyt niska.
W nowoczesnych domach utrzymanie stałej temperatury nie stwarza problemów, w starym budownictwie musi to być jednak często kontrolowane, zwłaszcza zimą. Planując spiżarnię w piwnicy, powinniście też wiedzieć, że idealnym środowiskiem, sprzyjającym prawidłowemu przechowywaniu zapasów jest pozostawienie ścian i podłóg w możliwie surowym stanie. Beton oraz cegła świetnie wpłyną zarówno na utrzymanie wilgotności powietrza, jak i prawidłowej temperatury.
W starych domach, gdzie piwnice zdarzają się nie ocieplone, trzeba będzie ściany zabezpieczyć, na przykład tynkiem cementowo – wapiennym, a następnie wyłożyć płytkami ceramicznymi, aby pożądany chłód zimą nas nie zaskoczył. Pamiętajcie, że spiżarnia nie powinna znajdować się w niewielkiem odległości od kotłowni, aby temperatura w pomieszczeniu gwałtownie nie rosła. Wykańczając wnętrze, pomyślcie o regałach i półkach i wszelkich innych elementach do przechowywania. Pomieszczenie zawsze powinno pozostawać suche i higieniczne.
Spiżarnia – jak urządzić?
Urządzając domową spiżarnię powinniście pamiętać, że miejsce to musi mieć odpowiednią temperaturę. Zapasy suche oraz przetwory, które jesienią przygotowaliście na zimę najlepiej przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu w temperaturze 10 – 15 stopni Celsjusza.
Jeśli jesteście na etapie projektowym, idealnie będzie, jeśli za spiżarnię wygospodarujecie północną część domu. Przygotowując do tego miejsce w domach, które już powstały, nie zawsze będzie to możliwe. W takich przypadkach warto pamiętać, aby miejsca, mające spełniać funkcję spiżarni oddalone były od grzejników i nienasłonecznione. Urządzając miejsce do przechowywania zwróćcie też uwagę, aby zachować jak największą higienę i czystość, wszak zapasy tam zgromadzone to jedzenie, które będziecie spożywać. Jeśli domowa spiżarnia jest oddzielnym pomieszczeniem, warto ściany i podłogi pokryć gładkimi, łatwo zmywalnymi płytkami ceramicznymi.
Ważną częścią spiżarni są też regały i półki, bo to one stanowią większą część wyposażenia i pomagają w zachowaniu porządku, sprawiając, że miejsce jest wygodne w użytkowaniu i funkcjonalne. Jeśli macie więcej przestrzeni do wykorzystania, możecie wstawić również dodatkową zamrażarkę, czy inne sprzęty AGD, na które zwykle brakuje miejsca w kuchniach. Zastanawiając się jak urządzić spiżarnię, weźcie pod uwagę temperaturę, ciężar i przeznaczenie produktów, które się tam znajdą.
Na najniższych półkach warto umieścić zapasy o dość dużej wadze, przetwory w słoikach, czy też warzywa, które wymagają chłodnego miejsca. Górne kondygnacje przydadzą się Wam do przechowywania słoików, przypraw, dodatkowych garnków, czy innych przedmiotów, których nie musicie mieć w kuchni na wyciągnięcie ręki. Nie zapomnijcie, że miejsce, w którym przechowywana jest żywność, musi być regularnie wietrzona, zwłaszcza jeśli zostało zaaranżowane już po wybudowaniu domu i nie ma wbudowanych otworów wentylacyjnych.
Dziennikarz z wykształcenia, kierownik zamieszania z zamiłowania. Zawodowo uwielbia organizować imprezy, a prywatnie życie wszystkim dookoła. Ciągle sie przemieszcza, szukając swojego raju na ziemi, zakochana w Skandynawii, marzy, że kiedyś wróci na stałe do Polski.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ: