Na jaki blat kuchenny warto się zdecydować?
Data publikacji: 17.06.2021, Data aktualizacji: 03.10.2022
Średnia ocen 4/5 na podstawie 8 głosów
Urządzasz mieszkanie i zastanawiasz się, jaki blat będzie pasował do wystroju kuchni? Przy zakupie warto wziąć pod uwagę oczekiwania dotyczące ceny, jakości materiału, grubości, wyglądu i konserwacji. Powinien być przede wszystkim solidny, estetyczny i łatwy w czyszczeniu.
W tym artykule podpowiadamy, jak blat kuchenny wybrać.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- z jakiego materiału najlepiej wykonać blat kuchenny
- który materiał jest najbardziej wytrzymały
- ile kosztuje blat do kuchni
Wymiary blatu
Wybierając blat trzeba wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. Urządzanie kuchni zawsze zaczyna się od pomiarów. To bardzo ważne, ponieważ blat do kuchni - ze względu na ergonomię pracy - powinien posiadać odpowiednie wymiary. Zwykle stawia się na wysokość wynoszącą w granicach 89-91 cm. Najważniejsza jest część znajdująca się pomiędzy płytą kuchenną a zlewozmywakiem. Powinna mieć co najmniej 90 cm szerokości i 60 cm głębokości.
Idealnym rozwiązaniem jest blat kuchenny o głębokości 80 cm. Jeśli ma służyć również jako część jadalniana, najlepiej sprawdzi się zlokalizowany na wysokości około 75 cm od podłogi - tyle przeważnie posiadają tradycyjne stoły. Coraz popularniejsze jest również rozwiązanie przypominające barek kuchenny, wówczas wysokość powinna mieć około 110 cm. Gdy kuchnia jest niewymiarowa i mało ustawna, warto postawić na zakup blatu kuchennego na wymiar.
Blat kuchenny - z jakiego materiału?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych materiałów, z których produkuje się blaty kuchenne. Różnią się one trwałością, możliwością aranżacji, dekorem czy odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Wiele z nich dostępnych jest w popularnych marketach budowlanych. Możesz też zdecydować się na rozwiązania indywidualnie. Blat kuchenny najlepiej dostosować do konkretnego pomieszczenia. Jakie rodzaje blatów kuchennych wyróżniamy?
Płyta wiórowa z laminatem
Blaty kuchenny laminowany to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. Jest estetyczny i łatwy do utrzymania w czystości. Materiał, jakim jest laminat zapewnia trwałość, odporność na ścieranie oraz odbarwienia. Oczywiście nie jest on porównywalna do tych wykonanych z naturalnego kamienia, jednak jest zdecydowanie tańszy. Dzięki temu można go spokojnie wymienić za parę lat.
Blaty kuchenne wykonane z laminatu mogą imitować wygląd naturalnego drewna czy kamienia. Oferta laminowanych blatów kuchennych jest bardzo bogata, więc bez problemu można wybrać coś dla siebie - zarówno kolor, rodzaj, jak i rozmiar. Należy jednak pamiętać, że blat laminowany jest słabo odporny na temperaturę. Nie można na nim stawiać gorących garnków - na blacie może pozostać ślad trudny do usunięcia. Ponadto laminat jest sztucznym materiałem - nie jest tak reprezentatywny i elegancki, jak drewno. W przypadku laminowanych blatów o niestandardowym rozmiarze, widoczne są na nim łączenia.
Kamienny blat kuchenny
Blat wykonany z kamienia naturalnego - granitu czy marmuru - uważa się za najsolidniejszy. Jest odporny na uderzenia, działanie chemikaliów i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Waży natomiast bardzo dużo, dlatego powinien być osadzony na szafkach o bardzo dużych korpusach. Tego typu rozwiązanie prezentuje się niezwykle efektownie, jednak należy podkreślić, że blat pozostaje "zimny w dotyku".
Blat kuchenny granitowy idealnie wpisuje się w eleganckie aranżacje, które pasują do klasycznych wnętrz. Natomiast blat kuchenny wykonany z marmuru świetnie sprawdzi się w nowoczesnej kuchni. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej impregnacji i zabezpieczeniu blatu. Jego zdecydowanym minusem jest wysoka cena i trudność w obróbce.
Blat kuchenny z konglomeratu
Konglomerat to kruszywo - mielone kamienie z dodatkiem barwnika, spojone żywicami poliestrowymi. Wytworzony z niego blat jest lżejszy, przez co niestety bardziej podatny na zarysowania i wysoką temperaturę, niż ten wykonany z naturalnego kamienia. Blaty kuchenne z konglomeratu powinny być pielęgnowane dedykowanym preparatem lub wodą z mydłem. Co warte podkreślenia, nie można na nich używać produktów przeznaczonych do konserwacji o stężeniu powyżej 10 pH. Spowodowane uszkodzenia łatwo uzupełnić żywicą, oszlifować lub po prostu wyciąć i wstawić nowy kawałek.
Drewniany blat kuchenny
Drewniany blat kuchenny to bardzo popularne rozwiązanie, ponieważ wprowadza do kuchni ciepło i domowy klimat. Jest uniwersalny i sprawdza się w każdym wnętrzu. Oczywiście sama trwałość i odporność materiału jest zależna od użytego drewna. Wśród odmian z naszego kraju znajdziemy buk, dąb czy jesion. Najczęściej natomiast wybierane blaty drewniane to te z klejonego materiału, ponieważ lite drewno ma większą tendencję do wypaczania. Tego typu rozwiązania są również wymagające, jeśli chodzi o pielęgnację - aby wyglądało niezmiennie i estetycznie, konieczna jest odpowiednia impregnacja. Blaty kuchenne wykonane z drewna nie są odporne na rysy i wysokie temperatury.
Ile kosztuje blat kuchenny?
Najtańsze, czyli laminowane blaty o głębokości 60 cm kosztują około 60-120 zł za metr. Kamienne o głębokości 60 cm wahają w cenach między 500–1500 zł, zaś za konglomeraty trzeba zapłacić około 400–1200 zł za metr bieżący. Drewniane blaty kuchenne mogą natomiast kosztować od 230 zł za arkusz trzy metrowego blatu bukowego, do nawet 1400 zł za blat z drewna tekowego.
Redakcja portalu RynekPierwotny.pl dba o to, by treści ułatwiły Ci proces poszukiwań nowego mieszkania i pomogły po zakupie.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ: