Jak przygotować stół na Święta Bożego Narodzenia?
Średnia ocen 5/5 na podstawie 10 głosów
Święta to magiczny czas, na który składa się wiele czynników. Jednym z nich jest wystrój domu, a przede wszystkim dekoracja świątecznego stołu. Jego aranżacja to bardzo ważny element przygotowań bożonarodzeniowych. Istotne jest dopasowanie sztućców, szklanek i kieliszków, ale także wszelkie dekoracje, które pozwolą na wprowadzenie odrobiny magii. Jak to zrobić?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- jakie elementy powinny się znaleźć na świątecznym stole
- w jaki sposób rozsadzić gości przy stole
- co nada wyjątkowego klimatu podczas wigilijnej kolacji
Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Choć coraz chętniej odchodzi się od tradycyjnego wystroju bożonarodzeniowego na rzecz większej swobody i nowoczesności, jest jeszcze wiele domów, w których kolacja wigilijna musi odbyć się w uroczystym nastroju, zgodnie ze wspomnianą tradycją. Odświętne muszą więc być nie tylko stroje, ale także aranżacja stołu. Jakie elementy powinny się w niej znaleźć?
Biały obrus
Według tradycyjnych wskazówek obrus powinien być biały i specjalnie na tę okazję wykrochmalony. I może krochmalenie nie jest już tak popularne, jednak biały obrus nigdy nie wyjdzie z mody. Jest synonimem elegancji i klasy, dzięki czemu sam w sobie nadaje podniosłego nastroju. Musimy pamiętać, aby obrus był przede wszystkim czysty i niewygnieciony. Dobrze też wybrać materiał plamoodporny - docenimy to, gdy przypadkiem rozleje się np. barszcz czerwony. Sam obrus może być gładki lub w bardzo subtelny wzór, na przykład świąteczny.
Przy pierwszej opcji możemy pokusić się o położenie bieżnika. Dopełnieniem będą serwetki, za pomocą których możemy wprowadzić akcent kolorystyczny. Świetnie sprawdzi się klasyczna czerwień, tak kojarzona ze świętami, ale pięknie wpasują się także serwety w kolorze butelkowej zieleni czy srebra.
Serwis obiadowy
I w tej kwestii klasycznym, najbezpieczniejszym wyborem będzie biała zastawa. Nie odwróci uwagi od podanych potraw oraz innych dekoracji na stole, nie wprowadzi także chaosu czy natłoku. Z powodzeniem możemy się jednak zdecydować na odświętny biały serwis z delikatnym zdobieniem, np. złotym. Przy takim wyborze pamiętajmy jednak, by nie wprowadzać kolejnego koloru, ale nawiązać np. do obrusu czy serwetek, aby wszystkie elementy ze sobą współgrały.
Ważne też, jaką porcelanę powinien zawierać nasz serwis. Konieczne będą głębokie talerze na zupę oraz talerze obiadowe na główne danie. Nie zapomnijmy o małych talerzykach na ciasto i inne słodkości. Aby nadać jeszcze większej elegancji, możemy użyć podtalerzy. Potrzebne będą także szklanki na zimne napoje (najlepiej szklane bez zbędnych zdobień), filiżanki na kawę czy herbatę oraz kieliszki na ewentualny alkohol. Wszystko to sprawi, że będziemy mogli cieszyć się nie tylko pyszną, ale i pięknie podaną kolacją.
Komplet sztućców
Nie można zapominać o sztućcach, które podczas uroczystej kolacji są niezbędne. Możemy postawić na niezawodne srebro, choć jeśli wprowadziliśmy do naszej aranżacji złoto, i tutaj powinno się ono pojawić. Sztućce powinny być oczywiście odświętne - niezniszczone, czyste i wypolerowane. Powinny się w nich znaleźć: łyżka, nóż i widelec, mała łyżeczka. Dobrym rozwiązaniem są także małe widelczyki do ciast oraz widelce do ryby.
Jak przygotować dom na Boże Narodzenie? Sprawdź
Sianko
Przygotowywanie stołu łączy się z wieloma tradycyjnymi czynnościami. Jedną z najważniejszych rzeczy, o której zapomnieć nie można, jest odrobina siana pod obrusem. Siano symbolizuje ubóstwo, w jakim urodził się Jezus Chrystus. W dawnych czasach sianem pokrywało się całe stoły, a na wschodzie i południu Polski przykrywano nim także podłogę, na której stał stół. Dziś symbolicznie wkładamy tylko odrobinkę. To obowiązkowa dekoracja stołu na Boże Narodzenie, szczególnie wśród chrześcijan.
Opłatek
Na świątecznym stole - poza potrawami - powinien znaleźć się opłatek. Nieodłączną częścią kolacji wigilijnej jest symboliczne dzielenie się nim i składanie wzajemnych życzeń, zanim jeszcze wszyscy zasiądą do stołu. Opłatek powinien leżeć na stole, aby każdy członek rodziny miał do niego dostęp. Jest on symbolem miłości i pojednania, co wyrażane jest przede wszystkim w składanych sobie życzeniach. To kolejny konieczny element tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia.
Aranżacja stołu wigilijnego - savoir vivre w praktyce
Jeśli przygotowaliśmy elegancki serwis obiadowy wraz z kompletem sztućców, musimy jeszcze wiedzieć, jak poprawnie ułożyć poszczególne elementy zastawy stołowej. Kolejność ułożenia talerzy dla każdego z gości powinna być spójna z kolejnością podawania świątecznych potraw, a więc na wierzchu ustawimy głęboki talerz na zupę. Sztućce układamy po bokach talerzy - z lewej strony widelec i ewentualnie widelec do ryb, z prawej nóż, łyżka i łyżeczka do herbaty. Nad talerzem, po lewej stronie umieśćmy łyżeczkę deserową i/lub widelczyk do ciasta. Z kolei po prawej stronie, nad sztućcami powinny znaleźć się kieliszki.
Warto się także przygotować do serwowania dań. Przy zupie sprawdzi się elegancka waza ustawiona na środku stołu. Każdy z gości może samodzielnie nalać sobie porcję albo może to zrobić gospodarz. Dania główne i przystawki możemy podać na półmiskach, pamiętając o sztućcach serwingowych (przeznaczonych do nakładania danej potrawy). Napoje zimne, jak woda, sok czy kompot podajmy w szklanych, przezroczystych dzbankach. Herbatę natomiast - w porcelanowych imbrykach.
Jak przygotować pierwsze święta w nowym domu? Przeczytaj
Jak rozsadzić gości przy stole?
Jeśli spodziewamy się większej liczby gości, zaplanowanie ich rozsadzenia może okazać się konieczne. Jeśli pozostawimy tę kwestię bez organizacji, może się okazać, że przypadkiem usiądą obok siebie osoby, które za sobą nie przepadają albo rozdzielimy w ten sposób parę. Dobrze jest więc ustalić plan stołu i przygotować świąteczne winietki z imionami naszych gości. Wybierając miejsca, musimy pamiętać o kilku zasadach.
Nasi goście powinni siedzieć naprzemiennie - raz kobieta, raz mężczyzna. Pary i małżeństwa usadźmy obok siebie. Ta zasada nie tyczy się samych gospodarzy, którzy mogą zająć miejsca na przeciwko siebie, na dwóch szczytach stołu. Obok nich powinny być przewidziane miejsca dla wyróżnionych gości - np. najstarszego członka rodziny albo osoby dawno nie widzianej.
Świąteczne dodatki stołu wigilijnego
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć świątecznych dekoracji, które dopełnią całego nastroju. Świetnym pomysłem są ozdoby świąteczne DIY (własnoręcznie robione). Jedną z najprostszych ozdób świątecznego stołu, którą możemy stworzyć sami, jest efektowny wieniec lub stroik wigilijny. Za dekoracje stroika mogą posłużyć bombki, kilka gałązek np. jodły lub świerku, szyszki i wstążki. Wszystko wystarczy połączyć w piękną kompozycję i jeden z elementów świątecznych aranżacji gotowy.
Równie popularne są ozdoby świąteczne z papieru, które są idealnym pomysłem na wspólne spędzenie czasu z najmniejszymi. Można do tego zaangażować całą rodzinę i przygotować łańcuchy, girlandy czy papierowe choinki. Za ozdobę na świątecznym stole mogą posłużyć również pierniki specjalnie pieczone na te święta.
Jak wykonać ozdoby świąteczne DIY? Sprawdź
Podsumowanie
Pamiętajmy, że aranżacja stołu na Boże Narodzenie powinna być spójna z wystrojem wnętrza. Dobrze widziane jest korzystanie z dekoracji świątecznych w podobnej kolorystyce lub tonacji. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie pomieszczenia w domu będą ze sobą współgrać stylistycznie. Ominiemy tym sposobem świąteczny przesyt. Takie przygotowanie aranżacji sprawi, że będzie to istnie magiczna dekoracja stołu na święta.
Copywriterka i korektorka z kilkuletnim doświadczeniem i zamiłowaniem do komunikacji w intrenecie. Zawodowo i hobbystycznie uczestniczy w prowadzeniu kilku blogów branżowych. Lubi podejmować trudne tematy i przedstawiać je w sposób przystępny.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ: