Jaki rodzaj grilla ogrodowego wybrać?

Redakcja
Redakcja

Data publikacji: 12.06.2020, Data aktualizacji: 19.05.2022

3 minuty czytania

Średnia ocen 4/5 na podstawie 5 głosów

Grill ogrodowy – jaki wybrać?
Grill ogrodowy to obowiązkowy element letnich wieczorów, długich weekendów czy spotkań na świeżym powietrzu. Jaki grill ogrodowy wybrać? Sprawdź na RynekPierwotny.pl.

W ofercie znajdziemy szereg modeli o różnorodnej wielkości, wyglądzie oraz sposobie obsługi. Ze względu na rodzaj paliwa, jakim ogrzewamy grille dzielimy je na węglowe, gazowe i elektryczne. Podstawową różnicą jest sposób wytwarzania ciepła. Wybór najlepszego rozwiązania związany jest z architekturą ogrodu i indywidualnymi potrzebami użytkowników.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • na co zwrócić uwagę wybierając rodzaj grilla
  • jakie są zalety grilla ogrodowego gazowego 
  • jaki grill nie wytwarza dymu 

Grill ogrodowy węglowy

Grill ogrodowy węglowy to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie. W tej kategorii znajdzie się zarówno grill ogrodowy żeliwny, jak i grill ogrodowy murowany. Produkt wykonany z metalu składa się z okrągłej misy lub prostokątnego rusztu na metalowych nóżkach. Blacha pokryta jest specjalną, odporną na działanie ognia i wysokich temperatur farbą. Do utworzenia paleniska używa się węgla drzewnego lub brykietu. Do rozpalenia ognia przydaje się podpałka, którą możemy zakupić w formie stałej lub płynnej.

Grill ogrodowy okrągły zajmuje niewiele miejsca i można go swobodnie przenosić w dowolne miejsce. Po rozpaleniu paleniska przygotowane mięsa, ryby i warzywa układa się na wykonanym ze stali nierdzewnej ruszcie. Potrawy przyrządzone na takim grillu mają niepowtarzalny aromat dymu i ognia. Obsługa grilla jest bardzo wygodna oraz poręczna, a dodatkową zaletą jest niewątpliwie jego przystępna cena.

Wyzwaniem w grillowaniu mogą być trudności z rozpaleniem i długi czas oczekiwania na żarzące się węgle. Należy także stale kontrolować palenisko i uważać, aby się nie poparzyć. Dobrym pomysłem są grille z pokrywą, dzięki której potrawy są gotowe znacznie i szybciej i są bardziej soczyste.

Grill ogrodowy węglowy

Grill betonowy węglowy

Jednym z rodzajów grilla węglowego jest palenisko, które zbudowane jest na działce na stałe. Grill ogrodowy kamienny można wykonać samodzielnie, zlecić jego budowę fachowcom lub kupić gotowy grill murowany. Do stworzenia paleniska nada się zarówno beton, jak i kamienie czy cegły. Co istotne, tego typu produkt powinien mieć stałe miejsce. Warto je zaplanować jeszcze na etapie aranżowania ogrodu tak, aby wydostający się z niego dym nie przeszkadzał w odpoczynku na tarasie, nie wpadał do wnętrza domu, ani do sąsiadów.

Grill murowany przypomina piec, który na dole ma miejsce na rozpalenie ognia, a nad nim ruszt. Zaawansowaną wersją paleniska betonowego jest grill ogrodowy z wędzarnią. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą samodzielnie przygotowywać wyroby mięsne bez użycia chemicznych środków konserwujących.  W tym przypadku należy jeszcze bardziej zwrócić uwagę na sposób odprowadzania dymu.

Grill ogrodowy betonowy

Grill ogrodowy gazowy

Grill gazowy wyglądam przypomina kuchenkę z tą różnicą, że na wierzchu zamiast palników znajduje się ruszt, a pod nim blaszana płyta zwana aromatyzerem, na którą skapuje tłuszcz oraz woda z grillowanych mięs i warzyw. Po nagrzaniu się blachy zebrana woda paruje, co nadaje aromat potrawom. Do kontrolowania i sterowania ogniem służą palniki gazowe. Grill zasilany jest na gaz. Zwykle wystarczy butla 11 kg, ale są także modele, wymagające podłączenia do instalacji gazowej.

Grille gazowe są proste w obsłudze, nie wydzielają dymu i nie wymagają długiego oczekiwania na rozpalenie paleniska, dzięki czemu szybko przyrządzimy na nim jedzenie. Jednocześnie - z uwagi na gabaryty - grill gazowy jest ciężki, więc trudno go swobodnie przestawiać i drogi, bo kosztuje nawet kilkaset złotych.

Grill ogrodowy gazowy

Grill ogrodowy elektryczny

Grill elektryczny działa po podłączeniu do instalacji elektrycznej, dlatego niezbędny będzie dostęp do niej w ogrodzie lub stosując przedłużacz. Z wyglądu przypominają one grille węglowe – dostępne są modele okrągłe i prostokątne, z podobnym rusztem. Jedyną różnicą jest grzałka, znajdująca się na spodzie misy. Potrawy przygotujemy szybko, a sam grill można łatwo obsługiwać i ustawiać pożądaną temperaturę. Jedzenie jest delikatne i soczyste.

Brak dymu sprawia, że grill elektryczny może być używany w domu, na balkonie czy ogródkach działkowych, wystarczy podłączyć go do prądu. Dodatkową zaletą jest łatwość w czyszczeniu i utrzymaniu w porządku. Koszt takiego grilla to kilkadziesiąt złotych, jednak trzeba mieć na uwadze jego wyższe koszty eksploatacyjne.

Grill to obowiązkowy element wyposażenia ogrodu. Warto zapoznać się z ofertą produktów i wybrać ten, który najlepiej skomponuje się z aranżacją ogrodu i odpowie na potrzeby oraz oczekiwania użytkownika.

Redakcja
Redakcja

Redakcja portalu RynekPierwotny.pl dba o to, by treści ułatwiły Ci proces poszukiwań nowego mieszkania i pomogły po zakupie.

Subskrybuj RynekPierwotny.pl w Google News

PODZIEL SIĘ:

KATEGORIE:

OCEŃ ARTYKUŁ:

Komentowanie dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.

    Artykuły powiązane

    Regionalne

    Rynek nieruchomości

    Wiadomości

    Wnętrza

    Inne

    Udostępnij
    Twoja przeglądarka nie jest obsługiwana

    Nowa odsłona RynkuPierwotnego została stworzona w oparciu o najnowsze technologie zapewniające szybsze działanie serwisu i maksymalne bezpieczeństwo. Niestety, Twoja aktualna przeglądarka nie wspiera tych technologii.

    Sugerujemy pobranie najnowszej wersji jednej z poniższych wyszukiwarek: