Jak Polacy organizują sezon grillowy?
Średnia ocen 4/5 na podstawie 4 głosów
Jedną z ulubionych letnich rozrywek Polaków jest grillowanie. Stało się to niemal wakacyjną tradycją. Popularność tego typu spotkań sprawiła, że przyrządzanie potraw nie ogranicza się już tylko do przygotowywania kiełbasek, ale także wielu innych, wykwintnych dań. Jakie akcesoria i trendy są obecnie popularne? Przedstawiamy najważniejsze zasady jak dobrze przygotować się do sezonu.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- jak przygotować się do grillowania
- jakie kupić akcesoria
- czym jest grillowanie bezpośrednie
Moda na grilla
Sezon na grillowanie to doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu zarówno z rodziną, jak i przyjaciółmi. Spotkania z bliskimi w przyjemnej atmosferze zawsze doładowują pozytywną energią. Charakterystyczny zapach dymu oraz aromatycznych potraw z grilla zachęca latem do tego typu rozrywki.
Sezon grillowy w pełni, od dłuższego już czasu możemy cieszyć się przepiękną, wymarzoną wręcz pogodą, która zachęca do rozpalenia grilla i zaproszenia rodziny i przyjaciół do wspólnego biesiadowania. Kiedyś grill kojarzył się przede wszystkim z plastikowymi krzesłami, jednorazowymi talerzykami, kiełbasą, czasem karkówką, suchym chlebem, musztardą i ketchupem. Te czasu możemy już odłożyć do lamusa, ponieważ grillowanie to dziś święto samo w sobie.
Ogromny rozwój dostępnych produktów spożywczych oraz wykreowanie grillowania jako modnego spędzania czasu sprawił, że na stół trafiają potrawy, o których kiedyś nawet byśmy nie pomyśleli. Wydawcy książek kulinarnych dwoją się i troją w najróżniejszych propozycjach, portale internetowe pękają w szwach od nowych pomysłów, koncerny spożywcze produkują coraz więcej gotowych produktów z przeznaczeniem na grilla, a my mamy ogromną dawkę inspiracji, którą możemy wykorzystać.
Nie będziemy podawać Wam przepisów, bo musielibyśmy spędzić wiele godzin na wskazanie choćby tych, które stały się popularne. Warto jednak zaznaczyć, że wyjątkowo modne stało się grillowanie warzyw i owoców, bez ograniczeń wykorzystujemy też wszelkie rodzaje mięsa i pieczywa. Staliśmy się niezwykle otwarci na nowości, używamy nieznanych wcześniej przypraw i prześcigamy się w wariacjach na temat grillowanych produktów.
Grillowanie - pośrednie i bezpośrednie
Wyróżniamy dwie metody grillowania - bezpośrednie i pośrednie. Metoda bezpośrednia jest najbardziej popularna. Polega na przyrządzaniu jedzenia na ruszcie bezpośrednio nad płomieniem palnika. Stosujesz ją zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować mięso i produkty niewymagające długiego pieczenia. Dotyczy to takich potraw, jak steki, hamburgery, kawałki drobiu, owoce morza, ryby, jagnięcina czy warzywa. Powinny być dobrze przygotowane w krótkim czasie i wysokiej temperaturze. Tutaj jedzenie grilluje się bezpośrednio nad źródłem ognia, co sprawia, że pieczone mięso staje się chrupiące i aromatyczne z zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku. Dzieje się tak, ponieważ położenie na bardzo gorącym ruszcie zamyka je.
Pośrednie grillowanie polega natomiast na gotowaniu większych porcji mięsa, poprzez pieczenie konwekcyjne oraz wędzenie. Dania nie są są grillowane bezpośrednio nad źródłem ciepła, ale pieczone przez gorące powietrze otaczające danie. Wygląda to identycznie, jak pieczenie z termoobiegiem w kuchennym piekarniku.
Jeśli jesteś posiadaczem domku, segmentu czy mieszkania w bloku z ogródkiem możesz zaopatrzyć się w urządzenie, które sprawi że w przygotowaniu potraw na grillu osiągniesz poziom prawdziwego mistrza. O tym, jaki model grilla wybrać przeczytasz w innym naszym artykule, do którego lektury zachęcamy. Obecnie tradycyjne grille węglowe zastępowane są coraz częściej przez grille gazowe lub elektryczne, z których można korzystać nawet w budownictwie wielorodzinnym i bloku z wielkiej płyty.
Akcesoria - bez nich ani rusz
Rynek grillowych gadżetów bardzo się rozwinął. Na każdej imprezie sprawdzą się podstawowe narzędzia niezbędne do przygotowania dań z grilla. Są to szczypce - konieczne do obracania jedzenia oraz tacki, które ułatwiają jego podanie. Do ryb i owoców morza oraz do delikatnych potraw sprawdzi się łopatka. Jeśli korzystamy z węglowego urządzenia ważne są oczywiście brykiet i podpałka.
Należy pamiętać także o szczotce do czyszczenia grilla, która zdecydowanie ułatwia pielęgnację urządzenia. Jest to o tyle ważne, że nie trzeba wtedy używać wody czy detergentów, ponieważ żeliwo chłonie wilgoć. Taka szczotka o odpowiedniej sztywności włosa nie uszkodzi powierzchni rusztów, przez co wydłuża się ich żywotność. Innym przydatnym akcesorium jest pędzelek silikonowy, który przyda się do pielęgnacji żeliwa - smaruje się je jadalnym olejem. Dodatkowo to doskonałe narzędzie do smarowania grillowanych potraw marynatą czy sosami.
Innymi akcesoriami, które się przydadzą są m.in. pokrywa i pokrowiec na grill. Pierwsze z nich jest o tyle ważne, że pozwala na wolniejsze duszenie się jedzenia. Co ciekawe, niektóre modele grilli węglowych z pokrywą posiadają wewnętrzny, wbudowany termometr, co umożliwia monitorowanie temperatury wewnątrz grilla. Pokrowiec z kolei chroni przed deszczem, śniegiem, liśćmi czy żywicą. Zimą nawet jeśli jest schowany w garażu, i tak jest chroniony przed kurzem.
Przy zakupie grilla warto pomyśleć również o płycie żeliwnej. Pozwala na zrobienie m.in. jajek w koszulkach, drobno posiekanych świeżych warzyw lub owoców czy krewetek i innych delikatnych dań.
Zdrowe grillowanie
Rynek produktów spożywczych na grilla jest ogromny. Dziś przyrządzisz nie tylko tradycyjną kiełbaskę, karkówkę czy szaszłyka. Możesz spróbować innych dań i poznać nowe smaki. Niektórzy stawiają na wegetariańskie czy nawet wegańskie jedzenie, które można z powodzeniem przygotować na tradycyjnych grillach. Inni pieką także pizzę, która smakuje, jak ta prosto z pieca. Bardzo popularne jest grillowanie warzyw - szparagów, ziemniaków, pieczarek, pomidorów czy cukinii. Część osób stawia też na coś nietypowego, jak na owoce - arbuza w miodzie czy pieczone gruszki i jabłka. Świadomość zdrowego odżywiania oraz popularność grillowania sprawia, że chętnie sięgamy po nowości i często chcemy zaskoczyć gości.
Jednak zdrowe grillowanie to także odpowiednie przyrządzenie jedzenia. Pamiętaj, że należy to robić nad żarem, a nie nad ogniem. Nie powinno się grillować czy opiekać mięsa i kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Powoduje to, że ilość szkodliwych związków, które mogą mieć nawet działanie rakotwórcze, rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia. W dodatku część z nich osadza się na przygotowywanych posiłkach.
Meble ogrodowe - jakie wybrać?
Porządne urządzenie do grillowania w zadbanym ogrodzie czy tarasie potrzebuje odpowiedniej oprawy. Ze względu na rosnącą popularność grillowania producenci mebli prześcigają się w coraz to nowych ofertach. Plastikowe krzesełka odchodzą już w zapomnienie. Ich miejsce zajmują komplety wypoczynkowe, które wygodą nie ustępują sofom i fotelom znajdującym się w salonie. Niezwykle modne stały się meble rattanowe oraz wykonane z tańszego, choć wytrzymalszego technorattanu. W dodatku producenci stawiają na wygodę i poszerzają ofertę o wysokie stoły z tego samego tworzywa, co komplet wypoczynkowy.
Już od prawie od dekady tworzy artykuły o rynku nieruchomości, przyglądając się w szczególności trendom wnętrzarskim.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ: