Piekarnik do zabudowy czy wolnostojący - jaki wybrać?
Data publikacji: 10.03.2020, Data aktualizacji: 21.07.2022
Średnia ocen 5/5 na podstawie 18 głosów
Piekarnik to centrum gotowania w naszym domu. Możemy w nim przygotować pyszny obiad, zrobić pizzę, grillować mięso czy upiec ciasto. Najczęściej wybieramy piekarnik elektryczny, do zabudowy, który ma standardowe wymiary, czyli 60 cm wysokości i 60 cm szerokości.
Niektóre urządzenia potrafią nawet dostosować temperaturę do przygotowywanych dań, czy bezprzewodowo połączyć się z naszym smartfonem. W dodatku w wybranych modelach wyświetlacze LCD pokazują przepisy na przeróżne potrawy.
Z tego artukułu dowiesz się m.in.:
- jaki piekarnik kupić do kuchni
- na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik
- jakie funkcje powinno posiadać to urządzenie
Piekarnik wolnostojący
Piekarnik wolnostojący, który jest osobnym urządzeniem to rzadkość na rynku. Są podobne zarówno kształtem, jak i rozmiarem do kuchenek mikrofalowych. Są dosyć niepraktyczne oraz nie pomieszczą w sobie wielu dań, jak choćby tych przygotowywanych w większej brytfannie. Jednak jeśli jest to rozwiązanie tymczasowe lub dla osób, które nie gotują dużo, będzie to zdecydowanie wystarczające urządzenie. Spełni swoje podstawowe funkcje.
Piekarnik do zabudowy
Zastanawiając się jak wybrać piekarnik do zabudowy, powinniśmy przede wszystkim zdecydować czy ma być pod blatem, w słupku, czyli w kominie lub w szafce podwieszanej. Najmniej popularna jest ostatnia opcja, ponieważ szafki mają przeważnie głębokość 30-50 cm, a piekarniki 55-59 cm. Generalnie nie dzieli się piekarników na modele podblatowe i do zabudowy w słupku, ponieważ urządzenia te większość ciepła oddają frontem, w kierunku kuchni. Jednak piekarnik bez pokręteł, z dotykowym panelem lepiej sprawdzi się w urządzeniu zamontowanym wyżej, a z pokrętłami niżej.
Standardowe czy kompaktowe?
Piekarnik do zabudowy pod względem wymiarów zewnętrznych dzieli się na standardowe i kompaktowe. Pierwsze mają zwykle tę samą wysokość i szerokość – około 59,5 cm. Minimalne różnice pojawiają się w głębokościach od 55 do 58,5 cm. Standardowe wymiary szafek to zwykle 60x60x60 cm. Jeśli więc nie wprowadzamy żadnych rur czy kabli z tyłu, raczej każdy piekarnik powinien się zmieścić. Przy zakupie warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że niektórzy producenci podają wymiary wewnętrzne bez frontu. W celu odpowiedniego wybrania urządzenia warto sprawdzić rysunki techniczne dołączone do danego produktu.
Piekarnik kompaktowy różni się głównie wysokością. Zamiast standardowego wymiaru 59,5 cm, mamy 46 cm. Głębokość i szerokość są takie same jak w przypadku standardowych urządzeń. Jest to dobre rozwiązanie do małych kuchni. Można je zakupić również w innych rozmiarach jak np. 90 cm szerokości czy 120 cm wysokości – wtedy jest to już podwójny piekarnik. Jednak tego typu urządzenia są jeszcze bardzo drogie, przez co nie cieszą się dużym zainteresowaniem.
Klasa energetyczna piekarnika
Piekarniki do zabudowy mają tylko dwie klasy energetyczne: A i A+. Warto wiedzieć, że większość urządzeń podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy). Różnica pomiędzy klasami jest złudna, ponieważ dwa piekarniki tego samego producenta, ale z inną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. W dodatku modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO.
Etykiety energetyczne na piekarnikach mają 2 parametry. Jest to godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). Obecnie 1 kWh kosztuje około 53 grosze. Statystycznie większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy kosztuje nas od 40 do 52 groszy.
Jakie funkcje powinien posiadać piekarnik?
Piekarnik powinien przede wszystkim ułatwiać przygotowywanie potraw. Standardowe funkcje, które są bardzo ważne to termoobieg, prowadnice teleskopowe, termosonda, cyfrowy wyświetlacz. Pierwsza z nich jest istotna, ponieważ pozwala oszczędzić czas i zużywa mniej prądu. Dzieje się tak, ponieważ wprawia w ruch gorące powietrze wewnątrz piekarnika elektrycznego. Prowadnice teleskopowe natomiast pozwalają na wysunięcie z piekarnika ciężkiej blachy, bez ryzyka, że poparzymy rękę wsadzając ją do środka w celu wyjęcia gotowej potrawy. Termosonda z kolei wbita w potrawę po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w daniu automatycznie wyłączy piekarnik. Funkcje, które się przydają to m.in. rozmrażanie, pieczenie parowe, programowanie czasowe, grill oraz możliwość rozdzielenia grzałki górnej od dolnej.
Piekarnik parowy
Dla miłośników gotowania na parze stworzony został piekarnik parowy. Funkcjonuje na podobnej zasadzie jak parowar. W specjalny zbiornik wlewa się wodę i piecze, jak w standardowym urządzeniu, tyle że bez dodatku tłuszczu. Zalety piekarników parowych docenią z pewnością osoby przebywające na diecie oraz fani zdrowego odżywiania. Na rynku dostaniemy również piekarnik z mikrofalą. To doskonałe połączenie szybkiego przygrzewania potraw z tradycyjnym pieczeniem w standardowym urządzeniu. Plusem zdecydowanie jest oszczędność miejsca.
Najważniejsze jest natomiast dostosowanie urządzenia do naszych możliwości finansowych oraz zapotrzebowania. Przed zakupem warto się zastanowić co najczęściej będziemy w piekarniku robić i jakie programy będą niezbędne.
Już od prawie od dekady tworzy artykuły o rynku nieruchomości, przyglądając się w szczególności trendom wnętrzarskim.
Subskrybuj rynekpierwotny.pl w Google News
PODZIEL SIĘ: