Wiadomości mieszkaniowe

Funkcjonalna kuchnia – podpowiadamy jak ją urządzić

W każdym domu kuchnia stanowi przestrzeń absolutnie wyjątkową. Decydują o tym dwa czynniki – jednym z nich będzie świadomość, że mimo napiętych planów i różnych obowiązków, to właśnie w kuchni napotkamy pozostałych domowników, z którymi napijemy się kawy, przygotujemy wspólnie przekąski czy zamienimy kilka słów. Drugim czynnikiem są wszelkie dynamiczne i kreacyjne działania kuchenne, dzięki którym kucharz bądź kucharka stwarza pyszne dania. Te twórcze akty gwarantują, że w kuchni nie będzie nudno. Z racji tego, że powstają tam smakołyki dla wszystkich domowników, należy zadbać, by kuchnię cechowała wysoka funkcjonalność, maksymalnie ułatwiająca pracę w tej części domu. Aby wcielić to w życie, należy dokładnie zaplanować tę przestrzeń.

Oddaj swój głos!

Funkcjonalna kuchnia – podpowiadamy jak ją urządzić

Co wpływa na ergonomię przestrzeni kuchennej?

Na ergonomię kuchni wpływa odpowiedni układ miejsca roboczego, w którym szybko i swobodnie przygotujemy posiłki i wykonamy wszelkie prace z związane z gotowaniem. Wiąże się to z pojęciem tzw. trójkąta roboczego, uwzględniającego trzy strefy: przechowywania produktów, gotowania i pieczenia oraz czystości, połączonej oczywiście ze zmywaniem i pracami porządkowymi. Pokonywane odcinki między tymi strefami przy złym rozkładzie mogą być dłuższe niż w przypadku ergonomicznego rozplanowania, gdzie to człowiek jest w centrum trójkąta – w efekcie komfort naszej pracy jest niski, a przebywanie w kuchni jest przeciągnięte.

Istotne jest zatem, by stworzyć taką kuchnię, w której główne ogniwa wspomnianego trójkąta, czyli zlew, lodówka oraz płyta kuchenna z piekarnikiem, są elementami spójnej całości, a ich rozmieszczenie pozwala na swobodę i bezproblemowe poruszanie się. W pewnym sensie wierzchołki tego trójkąta muszą być w takim układzie, który dzięki swojej naturalności nie będzie dla nas odczuwalny – mimo bliskich odległości nie napotkamy na swojej drodze żadnych przeszkód. Z tego względu zaleca się zachowanie odpowiednich dystansów między wymienionymi ogniwami – prezentują się one następująco:

  • od lodówki do płyty i pieca – 120-270 cm
  • od lodówki do zlewu – 120-210 cm
  • od zlewu do płyty i pieca – 120-210 cm (w przypadku małych kuchni może być to nawet 90 cm).

Warto również uwzględnić fakt, czy kuchnia nie będzie miała za zadanie służyć osobom leworęcznym. Ten czynnik wpływa na zmianę układu sprzętu AGD i mebli – podczas gdy w kuchni dla osób praworęcznych strefy wyznaczone są według osi lodówka-zlew-płyta, w kuchni dla leworęcznych będzie to plan odwrotny, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

Jeśli zatem zależy nam na wysokim komforcie, powinniśmy bez wahania uwzględnić te wszystkie kryteria w swojej kuchni idealnej.

Zwiększ funkcjonalność kuchni

Odpowiedni układ sprzętu to połowa sukcesu – druga część wiąże się z jego maksymalną funkcjonalnością, czyli dobrym dostępem, wygodą użytkowania i przechowywaniem. Stąd też dobrze jest zadbać o duży blat – każda dodatkowa powierzchnia zwiększy obszar roboczy, co szybko zostanie docenione przy przygotowywaniu dużej kolacji dla rodziny i znajomych. Jeśli zaś chodzi o przechowywanie produktów spożywczych oraz sprzętu, sprawdzone będą różnych rozmiarów szuflady oraz carga, których rozmiary dostosujesz do swoich szafek. Choć kosze cargo spotykane są głównie w szafkach dolnych, od niedawna można je zamontować także w górnych, co ułatwia dostęp do różnych zakamarków i czyni praktycznymi obszary do tej pory niewykorzystane.

Zastosowanie opisanych rozwiązań – zarówno związanych z ergonomią, jak i funkcjonalnością – sprawi, że przebywanie w dobrze urządzonej kuchni oraz wszelkie prace kuchenne staną się czystą przyjemnością.

 Autor: Anna Sadowska

www.urzadzamypodlucz.pl

Słowa kluczowe

funkcjonalna kuchnia, funkcjonalna kuchnia na wymiar, jak zaprojektować kuchnię, projekty kuchni, zabudowy kuchenne Warszawa, ergonomia w kuchni